Wykonanie
Kolejny
chleb domowy. To już drugi :PTym razem dałam więcej
otrębów, dodałam też
suszone pomidory i
bazylię. Wyszło pysznie !!Składniki :* 300 g
mąki pełno ziarnistej,* 2
kubki otrębów żytnich,* 1/2 łyżeczki
soli,* 1/2 łyżeczki
cukru,* 10 g
drożdży suchych,* 20 g miękkiego
masła,* 220 ml ciepłej
wody,* kilka
suszonych pomidorów ( około 50 g ),* garść liści
bazylii ( można użyć suszonej - około 1 łyżeczki ),Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłej
wody, odstaw na 15 minut.W misce zmieszaj
mąkę,
otręby,
sól,
cukier,
pomidory pokrojone na małe kawałki, posiekane liście
bazylii z
masłem. Dolej
drożdże i ciepłą
wodę.Wyrób cisto na gładką masę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinkę.Po godzinie ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej m ą k ą lub
otrębami foremki ( około 20 x 10 cm ), zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do około 160 -170 stopni i piecz przez 30 minut.Wyjmij
chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
