Wykonanie
Tak wiem wiem, znowu ten Jamie... Co poradzę - takie pyszności przygotowuje że nie można się oprzeć :PPrzepis pochodzi z programu Jamie's 15- minute meals.Składniki :* 200 g mielonej
wołowiny,* 200 g mielonej
wieprzowiny,* duża garść posiekanego
koperku,* 1 łyżka
oliwy,* 2 łyżeczki
kminku,* 4 łyżki
dżemu żurawinowego,* 2-3 łyżki
wódki,* 4 łyżki
śmietany,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Mięso mieszamy z dużą szczypta
soli i
pieprzu a także z 2-3 łyżkami
koperku.Formujemy klopsiki około 15-20 sztuk.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy klopsy na rumiano z każdej strony ( około 5 minut ).Dodajemy 2-3 łyżki
wódki i podpalamy (podpalanie można pominąć, należy wtedy chwilkę odczekać aby z
wódki wyparował
alkohol), czekamy aż ogień zgaśnie. Dodajemy
dżem dobrze potrząsając patelnią, aby pokrył on wszystkie pulpeciki. Na koniec dodajemy
śmietanę i resztę
koperku.



... a tak wyglądały jeszcze na patelni :)