ßßß Cookit - przepis na marynowane rzodkiewki

marynowane rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie.
Składniki na dwa słoiczki:
około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
500 ml wody
65 ml octu spirytusowego 10%
70 g cukru
3/4 łyżki soli
łyża oleju
łyżeczka pieprzu kolorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.
źródło przepisu- Czary Gary
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/marynowane-rzodkiewki.html