ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: trufelki orzechowe

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: trufelki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.
Składniki na około 40 sztuk:
100 g masła
8 łyżek płatków owsianych
10 biszkoptów
3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
2 łyżki kremu typu nutella
1/3 szklanki rodzynek
70 g cukru pudru
kieliszek rumu
1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/trufelki-orzechowe.html