Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.Składniki na około 40 sztuk:100 g masła8 łyżek płatków owsianych10 biszkoptów3 łyżki orzechów włoskich zmielonych2 łyżki kremu typu nutella1/3 szklanki rodzynek70 g cukru pudrukieliszek rumu1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczeniaRodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach.