Wykonanie

Moi domownicy są wielkimi fanami ptasiego mleczka, zwłaszcza mój mąż. To dla niego zrobiłam te pomadki o ulubionym smaku-
kawowe. W smaku są wcale nie gorsze niż te sklepowe ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zwłaszcza obtaczanie w polewie.źródło przepisu-maniapieczeniaSkładniki na ok. 50 sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza)5
białek140 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego100 g
masła180 g
cukru25 g
żelatynyduża łyżeczka
kawy sypkiej300 g
czekolady deserowej50 g
białej czekoladyForemkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Mleko,
masło i
kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż
masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać 100 ml
wody i odstawić na kwadrans aby napęczniała. Następnie dodać do niej połowę
cukru i podgrzewać aż się rozpuści ale nie zagotować!
Białka ubić z połową
cukru na pianę.Miksując
białka wlewać po trochę gorącą
żelatynę z
cukrem.Następnie wlać
mleko z
masłem i
kawą. Zmiksować na jednolitą masę.Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty.
Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem.Kawałki pianki smarować
czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia
czekolady. Tak samo rozpuścić
białą czekoladę i za pomocą worka cukierniczego ozdobić ptasie mleczko cienkimi paseczkami.