Wykonanie
Lussekatter to
drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu
Śnieżki- zachęcam. A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi
szafranu żółciutkie. Za zaproszenie do akcji pieczenia Lussekatter dziękuję Małgosi.Składniki na około 26 sztuk:750 g
mąki300 g
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajka150 g
cukru2 g
szafranurodzynkiszczypta
soliMąkę przesiać.
Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić
drożdże a w reszcie
masło.
Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz
rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym
rodzynku. Odstawić na kwadrans aby jeszcze wyrosły i piec w 200*C około 15 minut.