Wykonanie

Z wczorajszego ciasta została mi połówka dużego
granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam
cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację.Składniki na 5 sztuk:125 ml
śmietanki kremówki125 ml
mleka40 g
cukru1 opakowanie
galaretki cytrynowej1/2
granatuPołowę
galaretki rozpuścić w nieco ponad połowie szklanki
wody. Na dnie silikonowych foremek do muffinek lub w małych filiżankach ułożyć pestki
granatu i zalać wystudzoną
galaretką, odstawić do stężenia. Resztę
galaretki rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Kremówkę,
mleko i
cukier zagotować mieszając, zdjąć z ognia, wlać
galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić na następnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem przełożyć na małe talerzyki i udekorować
granatem.