Lody chałwowe

nazwa

Wykonanie

Dla amatorów chałwy, a zapewne do nich należy mój Małżonek, polecam lody o smaku chałwy … są pyszne i bardzo chałwowe, chociaż zawierają tylko 100 g chałwy (pierwotnie przewidywałam dać 200 g, ale 100 g dziwnie zniknęło 😉 )
Składniki:
400 ml mleka 3,2 %
200 ml śmietany kremówki 36 %
100 g chałwy waniliowej
50 g cukru
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika i dodajemy rozkruszoną chałwę. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.
Dobrze schłodzoną masę chałwową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Lody przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3 razy, jeśli chcemy, aby lody był puszyste i pozbawione kryształków lodu). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły. Możem podawać z odrobiną rozkruszonej chałwy.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/lody-chalwowe