Wykonanie
Dla amatorów
chałwy, a zapewne do nich należy mój Małżonek, polecam
lody o smaku
chałwy … są pyszne i bardzo
chałwowe, chociaż zawierają tylko 100 g
chałwy (pierwotnie przewidywałam dać 200 g, ale 100 g dziwnie zniknęło 😉 )



Składniki:400 ml
mleka 3,2 %200 ml
śmietany kremówki 36 %100 g
chałwy waniliowej50 g
cukruWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, dodajemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika i dodajemy rozkruszoną
chałwę. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę
chałwową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Lody przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3
razy, jeśli chcemy, aby
lody był puszyste i pozbawione kryształków
lodu). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły. Możem podawać z odrobiną rozkruszonej
chałwy.Smacznego!