ßßß
Będąc ostatnio na Słowacji kupiłam kilka opakowań tamtejszego puddingu. To coś a'la nasz budyń, tyle że robiony z mąki kukurydzianej a nie ziemniaczanej. W smaku jest do budyniu podobny, ale konsystencję ma bardziej kremową i błyszczącą. Idealnie nadaje się do babeczek budyniowych. Z naszego budyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości mleka.Składniki:1 opakowanie puddingu malinowego lub budyniu350 ml mleka4 łyżki cukru1 szklanka malin1 łyżeczka olejuPołowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym.