Wykonanie

Będąc ostatnio na Słowacji kupiłam kilka opakowań tamtejszego
puddingu. To coś a'la nasz
budyń, tyle że robiony z
mąki kukurydzianej a nie ziemniaczanej. W smaku jest do budyniu podobny, ale konsystencję ma bardziej kremową i błyszczącą. Idealnie nadaje się do babeczek budyniowych. Z naszego budyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości
mleka.Składniki:1 opakowanie
puddingu malinowego lub budyniu350 ml
mleka4 łyżki
cukru1 szklanka
malin1 łyżeczka
olejuPołowę
mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki
cukru. Wlać na gotujące się
mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty
budyń. Foremki do małych babek nasmarować
olejem za pomocą pędzelka. Napełnić
budyniem i odstawić do wystudzenia.
Maliny zasypać
cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać
sosem malinowym.