ßßß Cookit - przepis na słowacki pudding z gorącymi malinami

słowacki pudding z gorącymi malinami

nazwa

Wykonanie

Będąc ostatnio na Słowacji kupiłam kilka opakowań tamtejszego puddingu. To coś a'la nasz budyń, tyle że robiony z mąki kukurydzianej a nie ziemniaczanej. W smaku jest do budyniu podobny, ale konsystencję ma bardziej kremową i błyszczącą. Idealnie nadaje się do babeczek budyniowych. Z naszego budyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości mleka.
Składniki:
1 opakowanie puddingu malinowego lub budyniu
350 ml mleka
4 łyżki cukru
1 szklanka malin
1 łyżeczka oleju
Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/sowacki-pudding-z-goracymi-malinami.html