Wykonanie
Fajna prosta
sałatka w typie jesieni , z uwagi na akcent
gruszki , która dodaje aromatu i lekkiej ale nie nachalnej
słodyczy . Można dodać troszkę
sera z niebieska pleśnią lub
brie , ja nie dodałam bo akurat nie było pod ręką .. 😉
Skład :0,5 paczki
makaronu „Orzo”1 średnia twarda
gruszka -jesienna bo nie są, aż tak słodkie jak letnie1 duży pęczek cienkiego
szczypiorku ( lub dwa sklepowe małe )1 gruby ,plaster
boczku wędzonego na zimno -nie parzonego1 duża plaska łyżka
musztardy słodkiej -bawarskiej2 łyżki
majonezu ,sol,
pieprz do smaku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu , cedzimy i studzimy -zostawiamy na sitku do odcieknięcia .
Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę ,
szczypiorek siekamy ,
gruszkę obieramy ze skórki , wyjmujemy ogryzek i drobno siekamy w maleńkie kwadraciki . Wszystkie składniki wrzucamy do miski , dodajemy
musztardę,
majonez ,
sól i
pieprz .Mieszamy dokładnie i gotowe 😉 Najpyszniejsza po godzinie jak się przegryzą wszystkie smaki … A na drugi dzień..zazwyczaj już jej nie ma 😉