Wykonanie
To danie zawierające tortellini powodzeniem, może stanowić lekki obiad , kolację lub śniadanie . Można je także wrzucić do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy , czy szkoły . Jest to jedna z bardziej lubianych , u mnie w domu pozycji , którą robię w wielu wariantach w zależności od tego co mam pod ręką lub co znajdę w lodówce 😉 . Pyszne ,proste i sycące , a do tego zawsze się udaje , bo niby co tu zepsuć ?
Skład :1 paczka suchego tortellini z
serem1 pęczek
szczypiorku1/2 krótkiego
ogórka sałatkowego2 łyżki
majonezuszczypta
soli , szczypta
pieprzu , 1 opakowanie
sosu sałatkowego ziołowegoTortellini gotujemy, wedle przepisu z opakowania ( wtedy wychodzi optymalne ) , odcedzamy .
Ogórka obieramy ze skórki , ale nie dokładnie , na niektórych kawałkach można jej troszkę zostawić , wtedy
sałatka będzie bardziej kolorowa , a i witamin zostanie więcej .
Ogórka drobno kroimy ,
szczypiorek siekamy .
Majonez mieszamy z
sosem sałatkowym w proszku i odstawiamy do naciągnięcia smakiem – przed użyciem mieszamy ponownie . Do miski wsypujemy tortellini ,
szczypiorek i
ogórka oraz dodajemy
majonez wymieszany z
sosem sałatkowym ,
pieprz , ewentualnie
sól do smaku . Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i możemy podawać . Dobra jest także na drugi dzień , mimo że zawiera
ogórka , to tortellini chłonie wilgoć i
sałatka nie pływa . Proste,szybkie, świeże i smaczne 😉