ßßß
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego sezamu. Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do kawki :DSkładniki:200 g bardzo miękkiego masła200 g mąki100 g mąki kukurydzianej100 g cukru pudruMasa sezamowa:100 g cukru100 ml śmietany 18% albo 22%50 g masła150 g sezamuWsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać cukier, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5-10 minut, po tym czasie kroimy ciastka. Mogą być kwadraty, prostokąty co chcemy.