ßßß Cookit - przepis na Syrop pomarańczowy

Syrop pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny syrop o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutką cynamonu i kardamonu. Syrop nadaje się do herbaty, do rozcieńczania z wodą, do drinków albo do ciasta. Polecam zdecydowanie jest lepszy od tych sklepowych.
Składniki:
1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
600 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Sok przecedzamy przez gęste sito, tak żeby pozbyć się pestek i miąższu. Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy pomalutku 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon i kardamon, odstawiamy do przestudzenia. Następnie zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Syrop po przestudzeniu jeszcze troszeczkę zgęstnieje.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/syrop-pomaranczowy.html