Wykonanie
Spełniłam moje marzenia o wędzeniu. Wędzenie
mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. Dlaczego jest proste, przekonacie się już za chwilę. A możliwe jest dlatego, ponieważ nie jest konieczny do tego żaden szalenie specjalistyczny sprzęt, a metoda, z której korzystałam prawie w ogóle nie generuje zadymienia.

Potrzebujemy:- wok lub rondel (taki, na którym nam mniej zależy)- wkładkę do gotowania na parze- pasującą pokrywkę- folię aluminiową- garść zrębków wędzarniczych bukowych (do nabycia via net, moje są z allegro)- 1 łyżeczkę czarnej
herbaty
2
piersi kurczakaMarynata:250 ml
wody1 łyżeczka
soli peklowej1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
cukru1 rozkruszone ziarno jałowca
Piersi kurczaka marynujemy w zalewie nie mniej, niż 2 godziny, najlepiej zostawić je na noc Po tym czasie
mięso wyjmujemy i zostawiamy, by obeschło- mokre
mięso będzie się dusić, nie wędzić.Na dnie rondla układamy folię aluminiową. Na nią sypiemy zrębki. Dla aromatu można sypnąć łyżeczkę czarnej
herbaty*. Ustawiamy wkładkę do gotowania na parze, na której układamy
mięso. Całość szczelnie przykrywamy pokrywką.Włączamy gaz pod rondlem na średni płomień. Od momentu, kiedy zacznie się wytwarzać dym**, zmniejszamy płomień i wędzimy
mięso 15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy
mięso w przykrytym rondlu na ok. 30 min, do nabrania koloru.Gotowe.Podobnie można uwędzić skrzydełka. Zamierzam spróbować także z pałeczkami.Smakuje wybornie na świeżym
pieczywie z
masłem.* Czytałam o metodzie wędzenia na samej herbacie, oczywiście wtedy w większej ilości. Nie próbowałam, ale może się komuś przyda to info.** Nie jest to żaden "straszny" dym. Ledwo trochę, mniej, niż z papierosa. :) Wystarczy lekko uchylone okno.Autorem metody wędzenia na patelni jest przemo73 z forum wedlinydomowe.pl