ßßß
Print RecipePrzepis na chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia."Danie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 1 godzina
Chleb bezglutenowyPrint RecipePrzepis na chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia."Danie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 1 godzinaSkładniki80 g mąki ziemniaczanej100 g mąki kukurydzianej175 g mąki gryczanej niepalonej400 g wody letniej20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar3 łyżki oleju roślinnego1 szt. jajko100 g ziaren słonecznika do posypaniaPorcje: bochenekSposób przygotowaniaW niewielkim naczyniu mieszamy drożdże z letnią wodą.W dość dużej misce mieszamy wszystkie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, gumę ksantanową.Do suchych składników dodajemy wodę z drożdżami, wbijamy jajko i dolewamy olej. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
Uzyskaną masę przekładamy do średniej wielkości, nasmarowanej masłem keksówki i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 220st. piekarnika na ok 40-45 minut. Tuż przed wstawieniem dobrze jest zaparować piekarnik, wykorzystując najzwyklejszy rozpylacz wody do roślin.
Po upieczeniu, bochenek wyjmujemy z piekarnika i jak najszybciej wyciągamy z formy na kratkę do pieczenia. Zostawiamy go na niej do odparowania i ostygnięcia.Share this Recipe