Wykonanie
Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować
młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.
Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w
buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze
krwi.B
urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.Chyba każdy słyszał, że
buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek
krwi.Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.Sok ze świeżych
buraków i
marchwi doskonale wzmacnia odporność,
pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.Tyle o cudownych właściwościach
buraka.Polecam dziś pyszną
sałatkę z tym czerwonym warzywem.Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka.Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości.Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywato pracy będzie mniej.
Składniki:6 kg.
buraków7-8 szt.
czerwonych papryk7 szt.
cebul250 ml. 10%
octu spirytusowego2 łyżki
soli2 szklanki
cukruZacznijmy od ugotowania w łupinkach
buraków.Czas gotowania to około 1 , 5-2 godziny.Sprawdzałam ich miękkość nakłuwając je widelcem.Odstawiłam do ostygnięcia.Obrałam ze skórki.
Gdy się gotowały i stygły zajęłam się
papryką.Umyłam ją, przekroiłam na połowy i wykroiłam pestki.
Pokroiłam ją w kostkę.
Cebule obrałam.
I również pokroiłam w kostkę.
Wracajmy do
buraczków.Starłam je w paseczki.Można użyć tarki o grubych oczkach lub malaksera.
Do garnka wlałam
ocet.Wsypała
cukier i
sól.Zagotowałam.Wsypałam do zalewy pokrojoną
paprykę.
Następnie pokrojoną
cebulę.
Wymieszałam i gotowałam 10 minut.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
Ostatni etap to zagotowanie sałatki.
Słoiki wyparzyłam.Trzymałam
buraczki cały czas na gazie i wkładałam
sałatkę do słoików.Wystarczy je ustawiać przykrywkami w dół i nie trzeba już ich wtedy pasteryzować.W przypadku gdy nakładamy niegotującą
sałatkę, należy wtedy słoiki 15 minut gotować.Smacznego!Polecam również przepis na:KISZONE
BURAKI