ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

nazwa

Wykonanie

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.
W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.
Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.
B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.
Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.
Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.
Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.
Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.
Tyle o cudownych właściwościach buraka.
Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem.
Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka.
Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości.
Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywa
to pracy będzie mniej.
Składniki:
6 kg. buraków
7-8 szt. czerwonych papryk
7 szt. cebul
250 ml. 10% octu spirytusowego
2 łyżki soli
2 szklanki cukru
Zacznijmy od ugotowania w łupinkach buraków.
Czas gotowania to około 1 , 5-2 godziny.
Sprawdzałam ich miękkość nakłuwając je widelcem.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Obrałam ze skórki.
Gdy się gotowały i stygły zajęłam się papryką.
Umyłam ją, przekroiłam na połowy i wykroiłam pestki.
Pokroiłam ją w kostkę.
Cebule obrałam.
I również pokroiłam w kostkę.
Wracajmy do buraczków.
Starłam je w paseczki.
Można użyć tarki o grubych oczkach lub malaksera.
Do garnka wlałam ocet.
Wsypała cukier i sól.
Zagotowałam.
Wsypałam do zalewy pokrojoną paprykę.
Następnie pokrojoną cebulę.
Wymieszałam i gotowałam 10 minut.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
Ostatni etap to zagotowanie sałatki.
Słoiki wyparzyłam.
Trzymałam buraczki cały czas na gazie i wkładałam sałatkę do słoików.
Wystarczy je ustawiać przykrywkami w dół i nie trzeba już ich wtedy pasteryzować.
W przypadku gdy nakładamy niegotującą sałatkę, należy wtedy słoiki 15 minut gotować.
Smacznego!
Polecam również przepis na:
KISZONE BURAKI
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/saatka-z-burakow-papryki-i-cebuli-na.html