Wykonanie

Pleśniak jest
ciastem,które często piekła moja mama.Po łączenie
kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty
powideł śliwkowych to jest to! ;)

Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,ale w rzeczywistości jest łatwe i proste.Składniki:4 szklanki
mąki5 szt. jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego250 g
masła2 łyżki
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru ( moje powidła są słodkie)2-3 łyżki
kakaopowidła śliwkowe lub z sezonowych
owocówcukier puder do posypania

Przesiałam
mąkę z
proszkiem do pieczen ia,dodałam 1/4
cukru,
cukier wanilinowy,
żółtka,
śmietanę i pokrojone na kawałki
masło.Wszystkie składniki zagniotłam.

Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4

Do 1/4 dodałam
kakao.


Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35 cm/25 cm)papierem do pieczenia.Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę,i ponakłuwałam je widelcem.

Następna warstwa to
powidła śliwkowe własnej roboty.Przepis na nie znajdziecie TU

Wyjęte z zamrażalnika
kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.

Ubiłam na sztywno
białka z resztą
cukru i nałożyłam pianę na powidła.

Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.Starłam je na pianę.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu posypałam
cukrem pudrem.


Smacznego!