ßßß Cookit - przepis na Cyce z indyka w porach

Cyce z indyka w porach

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana przepisem na blogu Jesie.pl ,schabem w porach, popełniłam sobie indyka właśnie przykrytego kołdrą z pora. Nowości kulinarne na talerzu w naszym domu wprowadzam ja, ale i mam ogromną ochotę i spróbować często sprowadza się do robienia jednej porcji. Rodzinka spróbuje ode mnie, gdy jest aprobata - wprowadzamy do rodzinnego menu. Niestety w 90% muszę zjadam tylko ja z tego powodu cieszę podniebienie w "samotności".
Składniki:
pierś z indyka
1 por ( biała część)
łyżka masła
ziele angielskie (u mnie 2 kulki)
liść laurowy
pieprz,
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
1/4 szklanki wody lub bulionu (u mnie rosół)
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso delikatnie rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem i solą
Obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Por kroimy w plastry, blanszujemy najlepiej na maśle na patelni,
Wlewamy bulion, przekładamy na mięso które mamy w naczyniu żaroodpornym,
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, doprawić możemy także pieprzem młotkowanym z kolendrą, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C zapiekamy 30 minut ;)
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2014/10/cyce-z-indyka-w-porach.html