ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem

Surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Surówki latem są najlepsze! Warzywa są tańsze niż zimą czy jesienią. Lubię je robić zwłaszcza teraz, gdy jest upał są orzeźwiające lekkie i świeże;)
Składniki:
Główka kapusty białej
1 ogórek zielony
pęczek kopru świeżego
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
łyżka octu
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, kroimy na cztery części (moim zdaniem lepiej się szatkuje)
Następnie szatkujemy kapustę.
Kroimy ogórka w plastry półksiężyce (szatkuję ogórka przekrojonego wzdłuż na szatkownicy, jest szybciej i plastry są równe). Nie obieram ogórka, jest bardziej chrupiący, a jeśli zostaje nam surówka na następny dzień, nadal wygląda i smakuje dobrze.
Dodajemy koper, przyprawiamy. Jeśli macie większą główkę kapusty wtedy przypraw będziecie potrzebowali więcej;)
Mieszamy dłońmi wszystko
Podajemy.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/07/surowka-z-biaej-kapusty-z-ogorkiem-i.html