Wykonanie
            Surówki latem są najlepsze! Warzywa są tańsze niż zimą czy jesienią. Lubię je robić zwłaszcza teraz, gdy jest upał są orzeźwiające lekkie i świeże;)

Składniki:Główka 
kapusty białej1 
ogórek zielonypęczek 
kopru świeżego2 szczypty 
soli2 szczypty 
pieprzułyżka 
octu2 łyżki 
cukru2 łyżki 
oleju
Wykonanie:Usuwamy zewnętrzne liście z 
kapusty, kroimy na cztery części (moim zdaniem lepiej się szatkuje)Następnie szatkujemy 
kapustę.Kroimy 
ogórka w plastry półksiężyce (szatkuję 
ogórka przekrojonego wzdłuż na szatkownicy, jest szybciej i plastry są równe). Nie obieram 
ogórka, jest bardziej chrupiący, a jeśli zostaje nam surówka na następny dzień, nadal wygląda i smakuje dobrze.Dodajemy 
koper, przyprawiamy. Jeśli macie większą główkę 
kapusty wtedy przypraw będziecie potrzebowali więcej;)Mieszamy dłońmi wszystkoPodajemy.