Wykonanie
Sezon na
wiśnie trwa! Trzeba korzystać z dobrodziejstw lata
póki czas!
Wiśnie jako dodatek do
lodów, ciast, sprawdzają się doskonale, ich kwaskowaty posmak równoważy
słodycz wszelkich deserów. Bardzo lubię chłodnik z
wiśni,
dżem, ciasta z ich dodatkiem.
Lody jogurtowe jadłam zwykle na
mieście, w zaprzyjaźnionej Lodziarni, mają doskonałe!Zrobiłam w domu, różnią się trochę od tych z lodziarni, ale pokombinuje jeszcze składnikami to może uda się odtworzyć w 99%
Składniki:500ml
jogurtu greckiego200ml
mleka(3,2%)200ml
śmietany(22%)5 łyżek
cukru2 szklanki wydrylowanych
wiśni2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
wiśni .
Wiśnie przesypujemy do rondla zasypujemy 4 łyżkami
cukru, dodajemy do nich
sok z cytryny i " smażymy" kilka minut.Następnie przekładamy do blendera i miksujemy kilka sekund,dosłownie kilka obrotów, nie chcemy uzyskać papki tylko kawałki
wiśni z
sokiem.
Wiśnie przekładamy na sitko, odsączamy z soku, który pozostawiamy, przyda się później;)Przygotowujemy masę
jogurtową :
Jogurt dokładnie mieszamy z
mlekiem,
śmietanę ubijamy z łyżką
cukru, przelewamy do masy jogurtowej.Jeśli macie maszynkę :Powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji.
Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym
sokiem polewamy każdą porcję
lodów.Gdy nie posiadacie maszynki :Do masy dodajemy
wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę.
Potem tak postępujemy jeszcze 3
razy. Każdą porcję
lodów polewamy pozostałym
sokiem z
wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch
lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić
lody - sprawdziłam doskonałe;)