ßßß Cookit - przepis na Lody jogurtowo wiśniowe

Lody jogurtowo wiśniowe

nazwa

Wykonanie

Sezon na wiśnie trwa! Trzeba korzystać z dobrodziejstw lata póki czas! Wiśnie jako dodatek do lodów, ciast, sprawdzają się doskonale, ich kwaskowaty posmak równoważy słodycz wszelkich deserów. Bardzo lubię chłodnik z wiśni, dżem, ciasta z ich dodatkiem. Lody jogurtowe jadłam zwykle na mieście, w zaprzyjaźnionej Lodziarni, mają doskonałe!
Zrobiłam w domu, różnią się trochę od tych z lodziarni, ale pokombinuje jeszcze składnikami to może uda się odtworzyć w 99%
Składniki:
500ml jogurtu greckiego
200ml mleka(3,2%)
200ml śmietany(22%)
5 łyżek cukru
2 szklanki wydrylowanych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania wiśni .
Wiśnie przesypujemy do rondla zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy do nich sok z cytryny i " smażymy" kilka minut.
Następnie przekładamy do blendera i miksujemy kilka sekund,dosłownie kilka obrotów, nie chcemy uzyskać papki tylko kawałki wiśni z sokiem.
Wiśnie przekładamy na sitko, odsączamy z soku, który pozostawiamy, przyda się później;)
Przygotowujemy masę jogurtową :
Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej.
Jeśli macie maszynkę :
Powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji. Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą porcję lodów.
Gdy nie posiadacie maszynki :
Do masy dodajemy wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam doskonałe;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/07/lody-jogurtowo-wisniowe.html