ßßß Cookit - przepis na Muszle nadziewane wątróbką

Muszle nadziewane wątróbką

nazwa

Wykonanie

Szybki obiad, zamiast tradycyjnie - ziemniaków podanych z wątróbką, nadziałam nią muszle z makaronu. Kolejnym krokiem było obsypanie ich startym żółtym serem, zapieczenie w piekarniku.....pysznie;)
Składniki:
500g wątróbki drobiowej
ok 24-26 muszli
3 cebule
łyżka soli do posolenia wody
sól, pieprz do smaku
2 garście startego żółtego sera
łyżka oleju do wysmarowania formy
łyżka oleju do smażenia cebuli i wątróbki
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania makaronu.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente( około 13-15 minut),
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą odstawiamy.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce)
Kroimy na mniejsze części, dokładamy dosmażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy solą i ewentualnie pierzem.
Nastawiamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy wątróbkę z cebulą.
Zasypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem,
Wkładamy muszle do nagrzanego piekarnika
Zapiekamy około 7 minut w piekarniku.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/03/muszle-nadziewane-watrobka.html