Wykonanie
Szybki obiad, zamiast tradycyjnie -
ziemniaków podanych z
wątróbką, nadziałam nią muszle z
makaronu. Kolejnym krokiem było obsypanie ich startym
żółtym serem, zapieczenie w piekarniku.....pysznie;)
Składniki:500g
wątróbki drobiowejok 24-26 muszli3
cebulełyżka
soli do posolenia
wodysól,
pieprz do smaku2 garście startego
żółtego serałyżka
oleju do wysmarowania formyłyżka
oleju do smażenia
cebuli i
wątróbkiWykonanie:Zaczynamy od ugotowania
makaronu.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente( około 13-15 minut),Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą odstawiamy.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie
wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w
mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce)Kroimy na mniejsze części, dokładamy dosmażonej się już na patelni
cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy
solą i ewentualnie pierzem.Nastawiamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne
olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy
wątróbkę z
cebulą.Zasypujemy startym na drobnych oczkach
żółtym serem,Wkładamy muszle do nagrzanego piekarnikaZapiekamy około 7 minut w piekarniku.