Wykonanie
Kotlety
rybne idealne dla dzieci, dodatkowo możemy przemycić w nich świeże
zioła, ja dodałam do nich posiekany
koper. Kotlety wyszły aromatyczne i pyszne, córka w pierwszej chwili nie zorientowała się że w ogóle
wcina rybkę;)
Składniki:2
filety ryby ( u mnie
panga ok. 330g)1
bułka kajzerka4 łyżki
bułki tartejłyżka posiekanego
kopru2 szczypty
soli2 szczypty
pieprzu kolorowegojajkoPanierka:1/2 szklanki
bułki tartej1
jajkoSmażenie:2 łyżki
masła klarowanego
Wykonanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do rozdrabniacza.Namoczoną wcześniej
bułkę odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do
ryby.Wsypujemy
bułkę tartą, przyprawiamy
solą i
pieprzem - rozdrabniamy.Przekładamy do miski, dodajemy posiekany
koper, mieszamy łyżką, aby połączyć z całym farszem.
Jajko rozkłócić,
bułkę tartą przesypujemy na talerz.Wilgotnymi dłońmi formujemy kuliste kotlety, obtaczamy w
bułce i
jajku i ponownie w
bułce.Kładziemy na patelni na której rozgrzaliśmy
masło klarowane.Smażymy na rumiano kulka minut z każdej strony.Podajemy z ulubionymi dodatkami;)Ps: niebawem inny pomysł na te same kotleciki, lecz zupełnie innym podaniu;)