Wykonanie
Pewnego dnia wracając z pracy, na klatce schodowej do moich nozdrzy dochodziły wspaniałe zapachy pieczonego ciacha. W tym momencie dostałam ślinotoku, pomyślałam muszę koniecznie coś upiec, a tu.... otwieram drzwi, te cudne zapachy wychodzą, ode mnie! Co za zdziwienie, gdy zastałam mnie tylko zapach ale i udane, i jak
potem się okazało bardzo smaczne ciacho. Sernik zrobiony przez
małża jest fantastyczny, przepis "wycyganił" od swojej mamy;) Oj pysznie nam było.
Składniki:1000g
sera twarogowego półtłustego6
jajekduży
cukier waniliowybudyń waniliowy lub
śmietankowy2 łyżki
maki ziemniaczanejkostka
margaryny (200g)1 i 1/2 szlanki
cukrutłuszcz do posmarowania tortownicy
Wykonanie:Do melaksera wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę, dosypujemy
cukier - ucieramy.Gdy
margaryna połączy się z
cukrem dodajemy stopniowo
żółtka na przemian z kawałkami
sera.Następnie dosypujemy
mąkę (ciągle mieszając)
budyń i
cukier waniliowy.Ubijamy
białka, dokładamy do masy serowej - stopniowo.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C, blachę smarujemy
margaryną, przelewamy masę
serową do tortownicy(26cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180*C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy do zarumienienia się sernika.Całkowity czas pieczenia to ok. 1 godzina.