Wykonanie
Przeglądając przepisy na wypieki
drożdżowe, natrafiłam na plecionkę. Pomysł bardzo mi się podobał iw pewny momencie pomyślałam - jakby zrobić taką plecionkę z kurczaka? Z pomysłu do realizacji minął jeden dzień. Byłam ciekawa efektu,a dodatkowym bodźcem było kupno nowego grilla kontaktowego;) Teraz
mogę grillować w niepogodę także ;)))

Składniki:(na 2 porcje)
Piersi z kurczaka pojedyncze - 2 sztuki
wędlina - 160 gramów( u mnie
żywiecka)
pomidor (duży) - 1 sztuka
natka pietruszki - 1/4 pęczka
ser żółty (starty) - garść
olej - 1 łyżka
sól,
pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
przyprawa do sałatek z
płatkami kwiatów - 2 łyżeczki

Wykonanie:Na początku przygotujmy sobie
mięso z kurczaka:Płuczemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Pierś nacinamy wzdłuż i tniemy, ale nie do końca - tworzymy filet.Rozklepujemy delikatnie pod folią spożywczą.Po obu stron wykonanego już przez nas fileta nacinamy w poprzek, tworząc około 1cm paski. Tak postępujemy także z drugą piersią.Następnym krokiem jest wykonanie farszu:
Wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na rozgrzanym
oleju.
Pomidora nacinamy na spodzie tworząc tzw. X i przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.Usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.Dodajemy do smażonej
wędliny, następnie wrzucamy posiekaną
pietruszkę, przyprawiamy.Gdy
pomidory utworzą sos,zestawiamy z ognia, dodajemy starty
żółty ser.Mieszamy do momentu roztopienia
sera.Lekko studzimy.Przygotowanie plecionki z
kurczakaKładziemy farsz na środku (nie przyprawiałam
kurczaka w środku gdyż farsz wystarczająco jest ostry), fileta i przekładamy paski na przemian,raz z prawej, raz lewej strony tworząc plecionkę.Przyprawiamy
przyprawą do sałatek tutaj możecie przyprawić swoją ulubiona
mieszanką przypraw, ja się uzależniłam od tej;) gotowe.Dobrze jest wspomóc się wykałaczkami.Gdy
mięso się podsmaży możemy powyciągać wykałaczki i dalej smażyć już bez.Piersi smażyłam na grillu elektrycznym około 35 minut.

