Wykonanie
Zupa krem z
Brokułem, na wywarze z warzyw, pyszna i lekka. W sam raz na upalne dni. Co prawda nie jest to chłodnik, ale i tak uważam że jest doskonała na tę
porę roku.Składniki:
Brokuł (u mnie mrożony) - 250 gram
marchew - 1 sztuka
pietruszka korzeń - 1 sztuka
seler - 1 kawałek
por - 1/2 białej części
sól,
pieprz do smaku - (po około 1 łyżeczki)jarzynka - 1 łyżkagrzanki - garść na porcje;)

Wykonanie:
Pietruszkę,
Marchewkę i
seler myjemy, obieramy. Kroimy
marchew i
pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania.
Seler obieramy i dodajemy mały kawałek do garnka. Z
pora odcinamy białą część, przelewamy wrzątkiem, wkładamy do
marchewki,
pietruszki i
selera .
Brokuł jeśli świeży wkładamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero dodajemy do garnka. (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego
brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw). Zalewamy
wodą - tyle aby przykryła warzywa. Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy
solą,
pieprzem i jarzynką. Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej odczekać, aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć). Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. *Smacznego!