Wykonanie
Dzisiaj na obiad zrobiłam
pstrąga. Pieczony na grillowanej patelni z warzywami.
Pstrąg w/g mnie jest
rybą którą z łatwością się
wcina. Wspaniały w smaku, do tego wystarczy wyciągać kręgosłup i właściwie pozbywamy się ości. Nie znoszę gdy z jedzeniem trzeba się " bawić" wybierać ości itp. Dzisiaj z warzywami, innym razem, może z ryżem? Jeszcze nie wiem ale coś wymyśle:)Składanki( na jedną porcje)
Pstrąg patroszony - 1 sztuka
sól - 2 szczypty
pieprz - 2 szczyptyjarzynka - 2 szczypty
olej do smażenia - 2 łyżkiwarzywa - 200 gram
masło - 2 łyżki
cytryna - 2 plasterki(
brokuł,
kalafior,
marchew)Wykonanie:
Pstrąga oczyścić, oskrobać i umyć. Ja usuwam w tym momencie także głowę, wy zróbcie jak Wam pasuje.Przyprawiamy
rybę solą,
pieprzem i jarzynką(w środku jak i na zewnątrz
ryby). Do środka wkładamy łyżkę
masła. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy
olej i kładziemy
pstrąga na mocno rozgrzanej patelni, jeśli będzie za słabo nagrzana skórka się przyklei do patelni i będziemy musieli ją zeskrobywać. Sposobem który u mnie się sprawdza, przed włożeniem
ryby biorę drewnianą łyżkę i prostopadle przykładam do dna patelni, jeśli
olej wokół łyżki "pieni się" temperatura jest odpowiednia.
Pstrąga smażymy około 10 minut z każdej strony.Warzywa ( u mnie mrożone) rozmrażamy, smażymy na drugiej patelni na łyżce
masła. od czasu do czasu mieszamy. Gdy będą miękkie przyprawiamy i przekładamy na talerz razem z
pstrągiem. Na wierzchu
rybki układamy połówki plastra
cytryny.Smacznego!