Wykonanie
Tarta bez pieczenia, spód zrobiony z
ciasteczek z dodatkiem
masła. Przykryte panna cottą, jakby dobrego było mało dodałam na wierzch
kiwi. Tutaj każdy
owoc będzie idealnym uzupełnieniem tarty.Składniki:Spód tarty:
Ciastka petitki 2 opakowania - 300 gram
masło - 3 łyżki
masło do posmarowania blachy - 1 łyżkaPanna cotta:
mleko 3,2% - 250 mililitrów
śmietana kremówka 30% - 250 mililitrów
Żelatyna - 3 łyżeczki
cukier - 2 łyżki(Możecie dodać więcej, jeśli lubicie słodko;)
cukier waniliowy( opcjonalnie)- 1 sztuka (16g)Dekoracja:
kiwi - 4 sztuki
czekolada łaciata - ½ tabliczkiWykonanie:
Ciasteczka w rozdrabniaczu, blenderze lub melakserze - rozdrabniamy dosłownie na pył. Rozpuszczamy
masło, dodajemy do rozdrobnionych
ciastek, mieszamy w celu uzyskania zbitej masy. Smarujemy blachę do tarty
masłem i uzyskaną masą
ciasteczkową dociskamy do dna blachy - wkładamy do lodówki.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy
żelatynę, podgrzewamy po chwili dodajemy do letniego
mleka,
śmietanę,
cukier,
cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając. Gdy masa nieco zgęstnieje - jest gotowa. Uwaga panna cotta nie może się zagotować - istnieje niebezpieczeństwo zważenia się masy. Gotową i ostudzoną masę przekładamy na spód tarty. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Przygotowujemy
owoce i dekorujemy tarte. U mnie były to
kiwi, obrałam je pokroiłam w plasterki i każdy plasterek nacięłam w połowie wysokości,
potem nacięte fragmenty rozchyliłam w przeciwne strony. Obsypałam startą
czekoladą łaciatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.