ßßß
Składniki:jajka - 15 sztukpieczarki - 500 grampietruszka (natka) - pęczekmajonez* - 1 łyżkamusztarda - 1 łyżkasól pieprz - do smakubułka tarta - 1 szklankamasło do smażenia - 4 łyżki(2 łyżki do pieczarek i dwie potem do smażenia jajek)*majonez możemy zastąpić miękkim masłem
Wykonanie:Gotujemy jajka na twardo. W tym czasie kroimy drobno pieczarki i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka studzimy.Najlepiej ząbkowanym nożem jajka przecinamy wzdłuż ich długości. Wyciągamy zawartość skorupiki, kroimy drobno - możemy rozdrobnić je w melakserze, wtedy wystarczą dosłownie trzy obroty noży;) Skorupki oczywiście zostawiamy - będziemy je napełniać farszem.Natkę pietruszki siekamy drobno. Do miski wkładamy jajka, pieczarki, natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę majonez lub masło. Całość mieszamy w celu połączenia składników. Napełniamy puste skorupki farszem.Przed podaniem jaja wkładamy do bułki tartej (farsz maczamy w bułce). Podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu - do zarumienia bułki.Gdy chcemy zrobić to w piekarniku tedy na "panierowane" jajka dajemy odrobinę masła, w piekarniku się rozpuści i utworzy się chrupiąca skórka.Smacznego;-)