Jeśli mogę o jakiejś potrawie powiedzieć,że jest głęboko zakorzeniona w mojej tradycji rodzinnej,to na pewno jest to sos tatarski.Jest obowiązkowym dodatkiem do jajek i mięs nie tylko w czasie świąt,ale także na każdej uroczystości rodzinnej.Składniki:2 średniej wielkości ogórki kiszone4 większe grzybki marynowane1/2 białej części niewielkiego pora3 kopiaste łyżki majonezu1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu1 łyżeczka musztardysól, pieprz, odrobina soku z cytryny do smakuJeśli sos ma być dodatkiem do mięs można dodać 2 ugotowane na twardo jajkaSposób przygotowania:Grzybki, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić do smaku. Odstawić na godzinę, by składniki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze raz doprawić.Smacznego :)