ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

Jeśli mogę o jakiejś potrawie powiedzieć,
że jest głęboko zakorzeniona w mojej tradycji rodzinnej,
to na pewno jest to sos tatarski.
Jest obowiązkowym dodatkiem do jajek i mięs nie tylko w czasie świąt,
ale także na każdej uroczystości rodzinnej.
Składniki:
2 średniej wielkości ogórki kiszone
4 większe grzybki marynowane
1/2 białej części niewielkiego pora
3 kopiaste łyżki majonezu
1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, odrobina soku z cytryny do smaku
Jeśli sos ma być dodatkiem do mięs można dodać 2 ugotowane na twardo jajka
Sposób przygotowania:
Grzybki, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić do smaku. Odstawić na godzinę, by składniki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/04/Sos-tatarski.html