Wykonanie
Kiedy zobaczyłam przepis zaproponowany przez
Ilonę w czerwcowej edycji Weekendowej
Cukierni, moją pierwszą myślą było: „Co, znowu tort z
truskawkami i bitą śmietaną?” Jednak ten jest zupełni inny niż Szwedzki letni tort pieczony w weekendowej
cukierni w maju. Dużo prostszy w przygotowaniu, bo krem to tylko
mascarpone i
bita śmietana.Tort zrobiłam, bo po pierwsze uwielbiam
truskawki, a po drugie właśnie mój mąż obchodził imieniny.
Śmietanowy tort z
truskawkowy zachwycił gości, a jak łatwo zauważyć tort jest biało-czerwony, więc też idealnie pasuje na rozpoczęcie
Euro :-)Trochę chaotyczny wyszedł ten wstęp, ale nie mam już siły nic zmieniać i kombinować. Jak niektórzy wiedzą, mała „I” rozchorowała się, i to tak bardzo, że o drugiej w nocy pojechaliśmy z nią do szpitala. Ma zapalenie płuc, niestety jakiś czas będziemy musieli spędzić w szpitalu, w związku z tym pewnie trochę „zaniedbam” blogowanie, ale tylko trochę ;-) Mam kilka gotowych, obfotografowanych już, przepisów do wstawienia,
będę się nimi posiłkować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzisiaj w szpitalu z małą „I” nocuje tatuś, czyli mąż mój najukochańszy, więc ja teoretycznie powinnam się wyspać w domu.A swoją
drogą w świetlicy oddziału pediatrycznego jest genialnie zorganizowana strefa kibica ;-) W prawdzie wynik meczu otwarcia to tylko remis, ale za to Iga wygrywa z zapaleniem płuc (jeszcze rano męczyły ją duszności, ale antybiotyk zadziałał i teraz nasze dziecko niby jeszcze jest osłabione, ale już roześmiane, a nawet nieco rozbrykane).Miało być krótko i na temat, a ja zamiast o weekendowej
cukierni piszę o
Euro i szpitalu i to w mało składny sposób. ;-)Wracając do
tortu. Wprowadziłam drobne modyfikacje. Użyłam tylko świeżych
truskawek, sama zrobiłam sos
truskawkowy, uprościłam nieco przygotowanie kremów i użyłam mojego sprawdzonego przepisu na
biszkopt. Mój
Śmietanowy tort
truskawkowy może nie jest tak piękny jak oryginał, ale jest nieziemsko smaczny :-)

Składniki:
BiszkoptOk. szklanki wody+ łyżka
syropu truskawkowego do nasączenia500ml
śmietany kremówki 36%250g
serka mascarpone½ kg
truskawekŁyżka
cukru pudruŁyżka drobnego
cukru trzcinowegoWykonanie:W jednej misce ubijamy schłodzoną
śmietanę kremówkę, a w drugiej
mascarpone z
cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka
truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę
truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu
wodą z
syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z
truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem
śmietanowym.Część zostawionych
truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z
cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.Tort podajemy schłodzony.

