Wykonanie
Kolejna odsłona
Dorsza – mojej jednej z wielu, ulubionych ryb. Tym razem prezentujemy ją ze świeżymi, przydomowymi
ziołami jakim są
tymianek i
rozmaryn. Subtelna w smaku, zapachu i wyglądzie…

Składniki:
Filet z ryby-500 g (wykorzystałam
filet z dorsza atlantyckiego)1 duża gałązka
rozmarynu3 gałązki
tymiankuSok z cytrynySól,
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwekFolia aluminiowa

Przygotowanie:
Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem po czym dopraw
solą i
pieprzem, a na sam koniec
skrop sokiem z cytryny. Brytfankę, w której będziesz piec
rybę wyłóż folią aluminiową tak aby została Ci znaczna część foli do zawinięcia
ryby.Tak przygotowaną brytfankę polej dwoma łyżkami
oliwy z oliwek. Ułóż na niej
rybę, następnie
zioła i polej pozostałą częścią
oliwy. Wszystko zawiń i odstaw na 30 minut do 1 h do marynaty. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 º C i piecz około 25- 30 minut. Podawaj ze świeżymi
ziemniakami.Inspiracja/ źródło przepisu: http://kolorowakuchniamagdy.blogspot.com/2013/07/dorsz-z-swiezym-rozmarynem-i-tymiankiem.html