Wykonanie
Dlaczego nie? Prosto i smacznie. Wystarczy nieco uwagi poświęcić dekoracji i mamy świetny deser na święta.
Budyń oczywiście własnej roboty, z dodatkiem startej skórki z
pomarańczy, z małymi, cukrowymi jajeczkami wypełnionymi
czekoladą... Namówiłam Was? Mam nadzieję.
Budyń dodaję do przepisów wielkanocnych .
Budyń pomarańczowy750 ml
mleka50 g (2 łyżki)
mąki ziemniaczanej50 g (2 łyżki)
mąki pszennej (u mnie orkiszowa)0 , 5 łyżeczki agaru (jeżeli chcemy wyjąć z foremki)5 łyżek
cukru1 łyżeczka starej
skórki pomarańczowejcukrowe lub
czekoladowe jajeczka do dekoracjiOkoło 0,5 szklanki
mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę
mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z
mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż
budyń zgęstnieje. Wlać do opłukanych zimną
wodą foremek, ostudzić i wstawić na kilka godzin lub do następnego dnia do lodówki. Wyjąć z foremek i udekorować.Przepis dodaję do akcji:Ponieważ zdjęcia są w kolorach fioletowych dodaję do powerful-violet