ßßß Cookit - przepis na Budyń na Wielkanoc?

Budyń na Wielkanoc?

nazwa

Wykonanie

Dlaczego nie? Prosto i smacznie. Wystarczy nieco uwagi poświęcić dekoracji i mamy świetny deser na święta. Budyń oczywiście własnej roboty, z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, z małymi, cukrowymi jajeczkami wypełnionymi czekoladą... Namówiłam Was? Mam nadzieję.
Budyń dodaję do przepisów wielkanocnych .
Budyń pomarańczowy
750 ml mleka
50 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
50 g (2 łyżki) mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
0 , 5 łyżeczki agaru (jeżeli chcemy wyjąć z foremki)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka starej skórki pomarańczowej
cukrowe lub czekoladowe jajeczka do dekoracji
Około 0,5 szklanki mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż budyń zgęstnieje. Wlać do opłukanych zimną wodą foremek, ostudzić i wstawić na kilka godzin lub do następnego dnia do lodówki. Wyjąć z foremek i udekorować.
Przepis dodaję do akcji:
Ponieważ zdjęcia są w kolorach fioletowych dodaję do powerful-violet
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/03/budynna-wielkanoc.html