Wykonanie
Ostatnie jesienne liście w tym roku i ich złote barwy odbite w moim dzisiejszym deserze.
Syrop klonowy dopełnia całość, doskonale komponując się
smakowo i kolorystycznie, a
szafran dodaje delikatnego kontrastu i specyficznej nuty.Dość dawno temu wygrałam w konkursie u Violi opakowanie z czterema maleńkimi saszetkami
szafranu i długo zastanawiałam się, w jakim przepisie ta cenna
przyprawa ma znaleźć swoje miejsce. Najczęściej dodaje się ją do
ryżu, ale ja postanowiłam dodać ją do deseru.500 ml słodkiej
śmietany (u mnie roślinna, sojowa)3 czubate łyżki
cukrucukier waniliowy lub prawdziwa sproszkowana
waniliażelatyna (u mnie agar-agar, płaska łyżeczka)10 g
szafranuOdlać nieco
śmietany do rozrobienia lub agar-agar. Ilość agar-agar według opisu na opakowaniu.Pozostałą
śmietanę doprowadzić do wrzenia. Dodać pozostałe składniki. Pogotować chwilę na małym ogniu ciągle mieszając, przelać do naczynek i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać
syropem klonowym.Przygotowując deser z
żelatyną należy kierować się opisem na opakowaniu i odpowiednio dopasować sposób wykonania.