ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z szafranem i syropem klonowym

Panna cotta z szafranem i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnie jesienne liście w tym roku i ich złote barwy odbite w moim dzisiejszym deserze. Syrop klonowy dopełnia całość, doskonale komponując się smakowo i kolorystycznie, a szafran dodaje delikatnego kontrastu i specyficznej nuty.
Dość dawno temu wygrałam w konkursie u Violi opakowanie z czterema maleńkimi saszetkami szafranu i długo zastanawiałam się, w jakim przepisie ta cenna przyprawa ma znaleźć swoje miejsce. Najczęściej dodaje się ją do ryżu, ale ja postanowiłam dodać ją do deseru.
500 ml słodkiej śmietany (u mnie roślinna, sojowa)
3 czubate łyżki cukru
cukier waniliowy lub prawdziwa sproszkowana wanilia
żelatyna (u mnie agar-agar, płaska łyżeczka)
10 g szafranu
Odlać nieco śmietany do rozrobienia lub agar-agar. Ilość agar-agar według opisu na opakowaniu.
Pozostałą śmietanę doprowadzić do wrzenia. Dodać pozostałe składniki. Pogotować chwilę na małym ogniu ciągle mieszając, przelać do naczynek i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać syropem klonowym.
Przygotowując deser z żelatyną należy kierować się opisem na opakowaniu i odpowiednio dopasować sposób wykonania.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/11/panna-cotta-z-szafranem-i-syropem.html