ßßß Cookit - przepis na Żelki własnej roboty

Żelki własnej roboty

nazwa

Wykonanie

Od samego początku bloga były w planie i wreszcie je zrobiłam. Domowe żelki wegetariańskie, z agar-agar zamiast żelatyny. Wszystkich wielbicieli żelków
(a znam ich wielu) mogę zapewnić, że nie ma nic łatwiejszego. Powodów do wypróbowania jest wiele. Domowe żelki nie zawierają sztucznych barwników, sami decydujemy ile dodać cukru, nie jesteśmy skazani na żelatynę, a o smaku już nawet nie wspomnę. Świetne słodycze, szczególnie na lato.
Produktem wyjściowym jest owocowy syrop. Niecierpliwi mogą kupić gotowy i odpowiednio go rozcieńczyć, aby uzyskać dobry smak żelków. Oczywiście domowy syrop jest znacznie lepszy.
Moje żelki są z wcześniej przygotowanego syropu z rabarbaru i truskawek . Naturalnie to tylko przykład, syrop można zrobić z dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.
Żelki:
75 ml rozcieńczonego syropu z owoców
agar-agar (ilość według opisu na opakowaniu)
cukier do posypania (opcjonalnie)
Odlać kilka łyżek rozcieńczonego syropu i wymieszać z agar-agar. Dolać do reszty syropu, wszystko doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Wlać do małych foremek i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z foremek można posypać je cukrem.
Użyłam małe foremki sylikonowe do robienia czekoladek, ale można również zastosować plastikowe foremki po kupnych czekoladkach.
Bez problemu można zrobić je z dodatkiem normalnej żelatyny lub galaretki, należy wtedy postępować według opisu na opakowaniu.
Dopisane kilka godzin później:
Oczywiście nie musi być syrop, można również zrobić je ze świeżo wyciśniętego soku owocowego, na przykład z pomarańczy.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/07/zelki-wasnej-roboty.html