Wykonanie
Nieco filozofii przy jedzeniu...Nawiązałam ostatnio współpracę z firmą reprezentującą
marki PREMIUM ROSA oraz NASZE DOMOWE .Zwłaszcza ta ostatnia jest o wiele mówiącej nazwie. Kluczową cechą produktów jest tu niski stopień przetworzenia, właśnie za sprawą tradycyjnych metod wytwórczych. Jak sami o sobie piszą:Produkujemy
konfitury,
syropy i dodatki warzywne, ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego rozumienia przemysłowej produkcji spożywczej. Stawiamy na sprawdzone od dziesięcioleci (jeśli nie setek lat) rozwiązania. Począwszy od wysokiej jakości surowców, przez domowe receptury i prostą technologię produkcji. (...) Bo natury nie trzeba poprawiać!Produkty NASZE DOMOWE zdecydowanie pasują do filozofii mojego bloga, czyli: sprawdzony przepis oraz naturalne składniki = smaczne potrawy .Nadrzędnym celem (...) firmy jest przede wszystkim utrzymywanie najwyższej możliwej jakości produktu, nie zaś bezkrytyczna pogoń za pieniędzmi. Mamy swoje zasady. Nie kupujemy najtańszych, byle jakich surowców. Znamy każdego plantatora. Dokładnie wiemy skąd pochodzą
owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są takie jakie być powinny (...); nie ma w nich dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów. Wystarczy spojrzeć na skład.Podziwiam tego typu działalność z zasadami, bo trzymanie się tak niełatwej ideologi i jednocześnie przetrwanie na współczesnym rynku zażartej konkurencji, jest na pewno niezwykle trudne.Z kolei PREMIUM ROSA może pochwalić się asortymentem o charakterze stricte prozdrowotnym, który bardziej pasuje do rynku zielarskiego, niż tego typowego konsumpcyjnego.(...) o ferujemy naturalnie mętne moszcze
owocowe, wysokowitaminowe wyciągi z
owoców, produkty funkcjonalne o wzmocnionym działaniu pochodzącym z dodatku
ziół, a także
syropy i
soki owocowe.
Paczka od PREMIUM ROSA oraz NASZE DOMOWE bardzo mnie ucieszyła, filozofia działania firmy niezwykle zainteresowała, a produkty zaintrygowały. Już się rwę do testowania i wymyślania potraw z poniższą zawartością w roli głównej, czego efektami zamierzam skrupulatnie dzielić się na blogu.
syrop z czarnego bzu o niższej zawartości
cukrusyrop z dzikiej róży i
malinkonfitura bardziej owocowa:
morela niskosłodzona