Wykonanie
Od samego początku bloga były w planie i wreszcie je zrobiłam. Domowe żelki wegetariańskie, z agar-agar zamiast
żelatyny. Wszystkich wielbicieli żelków(a znam ich wielu)
mogę zapewnić, że nie ma nic łatwiejszego. Powodów do wypróbowania jest wiele. Domowe żelki nie zawierają sztucznych barwników, sami decydujemy ile dodać
cukru, nie jesteśmy skazani na
żelatynę, a o smaku już nawet nie wspomnę. Świetne
słodycze, szczególnie na lato.Produktem wyjściowym jest
owocowy syrop. Niecierpliwi mogą kupić gotowy i odpowiednio go rozcieńczyć, aby uzyskać dobry smak żelków. Oczywiście domowy
syrop jest znacznie lepszy.Moje żelki są z wcześniej przygotowanego
syropu z
rabarbaru i
truskawek . Naturalnie to tylko przykład,
syrop można zrobić z dowolnych
owoców, świeżych lub mrożonych.Żelki:75 ml rozcieńczonego
syropu z
owocówagar-agar (ilość według opisu na opakowaniu)
cukier do posypania (opcjonalnie)Odlać kilka łyżek rozcieńczonego
syropu i wymieszać z agar-agar. Dolać do reszty
syropu, wszystko doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Wlać do małych foremek i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Po wyjęciu z foremek można posypać je
cukrem.Użyłam małe foremki sylikonowe do robienia
czekoladek, ale można również zastosować plastikowe foremki po kupnych czekoladkach.Bez problemu można zrobić je z dodatkiem normalnej
żelatyny lub
galaretki, należy wtedy postępować według opisu na opakowaniu.Dopisane kilka godzin później:Oczywiście nie musi być
syrop, można również zrobić je ze świeżo wyciśniętego
soku owocowego, na przykład z
pomarańczy.