Wykonanie
W zeszłym miesiącu wzięłam udział w warsztatach prowadzonych przez Adriana Feliksa znanego Wam za pewne z programu TOP Chef. Tematem warsztatów były
szparagi, czyli wiosenna dawka witamin i minerałów. Na moim fanpage na FB mogliście już zobaczyć kilka zdjęć z warsztatów. Dziś chciałam pokazać wam trochę więcej zdjęć i opisać jak było.A więc zacznijmy od początku…..Warsztaty trwały 5 godzin. Za udział zapłaciłam 120 zł, czyli bardzo przystępnie, biorąc pod uwagę czas
trwania. Zatem zachęcam Was do działu w tego typu warsztatach, ponieważ naprawdę warto;-) Ja jestem bardzo zadowolona.Każdy uczestnik warsztatów dostał książeczkę z przepisami przygotowywanymi na warsztatach. Bardzo fajna inicjatywa, dzięki, której
mogę powtórzyć dania w domu, a podczas warsztatów nie musiałam gimnastykować się nad notatkami, tylko mogłam spokojnie zająć się gotowaniem.Na każdego uczestnika czekało także wcześniej przygotowane samodzielne stanowisko pracy wyposażone w potrzeby sprzęt oraz produkty.
Po krótkim przywitaniu Adrian przeprowadził dla nas krótki wykład na temat
szparagów oraz pokaz ich obierania, ponieważ od tego zależy sukces dania. Do tej
pory moje doświadczenie z
białym szparagami zawsze kończyły się stwierdzeniem: ” Nigdy więcej ich nie kupię, bo są łykowate”. Okazało się, że źle je obierałam. Białe
szparagi należy obierać dwukrotnie trzymając je delikatnie za główkę. Dzięki warsztatom znów mam ochotę spróbować dań z białymi
szparagami – jednak przyjdzie mi na to poczekać do kolejnej wiosny, bo sezon na
szparagi już się skończył.Pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy wspólnie była to zupa krem ze
szparagów z dodatkiem
wędzonego łososia. Przyznam się, że pierwszy raz
jadłam krem ze
szparagówPyszna, lekka i aromatyczna zupka. Mam przepis od Adriana, więc za rok na pewno go wypróbuję samodzielnie i pokażę na blogu.
Następnie Adrian pokazał nam jak krok po kroku przygotować Risotto ze
szparagami,
rzodkiewką,
selerem naciowym oraz
jabłkiem. Nie jestem mistrzynią risotta dlatego uważnie zapisywałam w pamięci każdą radę. Risotto wyszło przepyszne, kremowe, po prostu powaliło mnie smakiem- jak dla mnie najlepsze danie z warsztatów.Następnie każdy z nas musiał samodzielnie przygotować risotto według przepisu Mistrza. Przyznam się, że musiałam dwa
razy smażyć
ryż, ponieważ za pierwszym razem za bardzo podsmażyłam
cebulkę. Ważne jest aby
cebulkę do risotta tylko lekko zeszklić, aby stała się przezroczysta, ale nie zaczęła się złocić.Gdy każdy stworzył już własną wariację na temat risotto siedliśmy do stołu, aby wzajemnie spróbować swoich dań. Wszystkie były pyszneAle różnorodne dodatki sprawiły, że każdy trochę inaczej smakował.
Kolejnym daniem, które przygotowaliśmy były
szparagi po flamandzku z
jajkiem i młodymi
ziemniakami gotowanymi na rosole. Prosta, szybka i fajna potrwa, na letnie upalnie dni.
Po krótkiej przerwie przystąpiliśmy do przygotowania polędwiczek wieprzowych nadziewanych
szparagami z
sosem musztardowym, sałatki z grilowanych
szparagów i wiosennych warzyw z szampańskim vinegrette oraz
szparagów w
sosie holenderskim,
jajkiem poche oraz
wędzonym łososiem.Fajnym sposobem, który poznałam podczas warsztatów jest moczenie
mięsa w solance. Dzięki
czemu mięso jest bardziej aromatyczne i soczyste. Muszę koniecznie niedługo wypróbować to w domu. Adrian pokazał nam jak zrobić perfekcyjny
sos holenderski oraz
jajko posche, czyli gotowanie
jajka na talerzyku w zakwaszonym wrzątku. Fajny sposób, który widziałam po raz pierwszy
Podczas warsztatów poznałam także innych fascynatów kulinariów, nagadałam się i wymieniłam doświadczenia. Pozdrawiania dla Martyny, która jest ze mną na zdjęciu poniżej.
Podsumowując jestem bardzo zadowolona z udziału w warsztatach. Dużo się nauczyłam, poznałam ciekawych ludzi i na chwilę oderwałam się do szarej rzeczywistości. Adrian to bardzo sympatyczna i otwarta osoba posiadająca ogromną wiedza i doświadczenie w dziedzinie gastronomi. Chętnie dzielił się z nami swoimi umiejętnościami i wiedzą. Opowiedział nam także trochę jak to było naprawdę w programie Top Chef – fajnie było posłuchać jak to wszytko wygląda od osoby, która tam była, bo telewizja nigdy nie pokaże wszystkiego.Adrian organizuje w Sosnowcu i nie tylko cykliczne warsztaty kulinarne. Polecam zajrzeć na jego stronkę i zobaczyć co obecnie jest na tapecie: http://spoonkursy.plPolecam, naprawdę warto !!!