Winiary wypuściło nie dawno nową serię egzotycznych galaretek: Blue Curacao, Pina Colada, Mojito oraz Pink Margarita. Zainspirowana konkursem „Zaskocz wszystkich tropikalnymi galaretkami Winiary” prowadzonym przez portal Durszlak pl. zapragnęłam stworzyć coś swojego. I tak w ostatni weekend powstały niebiańskie kostki z borówkami i galaretką Blue Curacao. Deser wyszedł lekki i bardzo puszysty, a smak Blue Curacao przypadł mi do gustu.Składniki:3 galaretki Blue Curacao2 śmietanki ” Śnieżka”300 ml zimnego mleka300 g jogurtu greckiego200 g serka homogenizowanego1 cukier waniliowy500 ml gorącej wody200 g boróweklistki czekoladowe do dekoracjiWykonanie:Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i pozostawić do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać śmietanki ” Śnieżka” i ubić na gęstą pianę. Do ubitej śmietanki dodać jogurt grecki, zmiksować. Następnie dodać serek homogenizowany, cukier waniliowy i ponownie chwilę zmiksować. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do masy i dobrze wymieszać ( ręcznie bądź mikserem). Borówki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i dodać do masy. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej masę. Całość odstawić do lodówki na około 6 godzin. Deser wybić z formy i pokroić w kostki. Udekorować listkami czekoladowymi.