Wykonanie
Małe wypieki takie jak babeczki,
ciasteczka, rogaliki bardzo często goszczą w moim domu. Każdy może się nimi poczęstować, nie trzeba ich kroić, są małe i stanowią miłą przekąskę. Ostatnio kupiłam kilka nowych zestawów papilotek do muffinek i od razu musiałam je wypróbować. Zawsze marzyły mi się
czekoladowe muffinki i oto są. Skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, ponieważ jej przepisy są sprawdzone i zawsze mi wychodzą.Składniki, 12 muffinów:150 g
margaryny150 g
czekolady mlecznej300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1 łyżka
kawy zbożowej1 szklanka (190 g)
cukru2 łyżeczki
olejku waniliowego2 duże
jajka170 ml
mlekaWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kakao,
kawą zbożową. Dodać
cukier, wymieszać dokładnie i odstawić. W drugiej misce połączyć razem
jajka,
mleko i
olejek waniliowy.Składniki mokre połączyć z suchymi ( kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, masa nie musi być całkowicie jednolita), następnie dodajemy roztopioną
margarynę, a za chwilę posiekaną
czekoladę. Mieszamy ciasto, ma być lekko grudkowate, ale surowa
mąka nie powinna być widoczna.Masę wyłożyć do papilotek ( ¾ papilotki) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.