ßßß
Małe wypieki takie jak babeczki, ciasteczka, rogaliki bardzo często goszczą w moim domu. Każdy może się nimi poczęstować, nie trzeba ich kroić, są małe i stanowią miłą przekąskę. Ostatnio kupiłam kilka nowych zestawów papilotek do muffinek i od razu musiałam je wypróbować. Zawsze marzyły mi się czekoladowe muffinki i oto są. Skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, ponieważ jej przepisy są sprawdzone i zawsze mi wychodzą.Składniki, 12 muffinów:150 g margaryny150 g czekolady mlecznej300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki kakao1 łyżka kawy zbożowej1 szklanka (190 g) cukru2 łyżeczki olejku waniliowego2 duże jajka170 ml mlekaWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodać cukier, wymieszać dokładnie i odstawić. W drugiej misce połączyć razem jajka, mleko i olejek waniliowy.Składniki mokre połączyć z suchymi ( kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, masa nie musi być całkowicie jednolita), następnie dodajemy roztopioną margarynę, a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy ciasto, ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.Masę wyłożyć do papilotek ( ¾ papilotki) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.


