ßßß
Przepis na mini tarty z dynią i fetą powstał na bazie składników jakich używam do przygotowania tartelek z dyni. Po przejrzeniu kilku blogów przekonałam się , że dynia i ser feta mogą także świetnie smakować z ciastem francuskim. Upiekłam dynię w piekarniku tak jak w przepisie na muffinki i przyprawiłam je tak jak w przepisie na tartelki dyniowe. Upiekłam i efekt wyszedł znakomity.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegoćwiartka średniej dyni ( ok. 3-4 kg)ser feta1 jajko1 ząbek czosnkusok z połowy cytrynyprzyprawy: curry, mielony imbir, sól, pieprzWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec 60 minut aż miąższ zmięknie. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.Gdy dynia będzie już zimna należy odciąć z niej skórę, a miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć dynię do miski i dodać do niej 1 płaską łyżeczkę curry, ½ łyżeczki imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z cytryny , sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę.Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw kostki dyni, a następnie kostki sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17- 20 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.