Wykonanie
Przepis na mini tarty z
dynią i
fetą powstał na bazie składników jakich używam do przygotowania tartelek z dyni. Po przejrzeniu kilku blogów przekonałam się , że
dynia i
ser feta mogą także świetnie smakować z
ciastem francuskim. Upiekłam
dynię w piekarniku tak jak w przepisie na muffinki i przyprawiłam je tak jak w przepisie na tartelki
dyniowe. Upiekłam i efekt wyszedł znakomity.Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiegoćwiartka średniej dyni ( ok. 3-4 kg)
ser feta1
jajko1 ząbek
czosnkusok z połowy
cytrynyprzyprawy:
curry, mielony
imbir,
sól,
pieprzWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec 60 minut aż miąższ zmięknie. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.Gdy
dynia będzie już zimna należy odciąć z niej skórę, a miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć
dynię do miski i dodać do niej 1 płaską łyżeczkę
curry, ½ łyżeczki
imbiru, przeciśnięty przez praskę
czosnek ,
sok z cytryny ,
sól i
pieprz. Wszystko wymieszać.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich
boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw kostki dyni, a następnie kostki
sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17- 20 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.