Wykonanie

Sezon na
rabarbar nadal trwa, dlatego do niedzielnej
kawy postanowiłam przygotować ciasto z
rabarbarem. Długo myślałam jakie ciasto zrobić. Kruche, tradycyjne ucierane a może
biszkopt. Ostatecznie zdecydowałam się na kruchą tartę pokrytą
bezą i posypaną kruszonką z ciasta.
Słodycz kruchego ciasta i
bezy łagodzi kwaskowatość
rabarbaru. Dla mnie super. Szkoda, że sezon na
rabarbar trwa tak krótko.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny1
cukier waniliowy1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka3 łyżki
cukru do
bezy1 kg
rabarbaru4 łyżki
cukru perlistegoWykonanie:Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę
margarynę. Dwoma nożami rozdrobnić
masło na mniejsze kawałki.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka włożyć do lodówki, a
żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Formę do tarty wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować na kształt koła wielkości formy. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy. Dokładnie wylepić formę i jej boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Foremkę z
ciastem wypełnić
rabarbarem i posypać
cukrem perlistym. Z
białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 3 łyżek
cukru (
cukier dodajemy na końcu gdy piana stanie się już sztywna). Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.