ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar nadal trwa, dlatego do niedzielnej kawy postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem. Długo myślałam jakie ciasto zrobić. Kruche, tradycyjne ucierane a może biszkopt. Ostatecznie zdecydowałam się na kruchą tartę pokrytą bezą i posypaną kruszonką z ciasta. Słodycz kruchego ciasta i bezy łagodzi kwaskowatość rabarbaru. Dla mnie super. Szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki cukru do bezy
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru perlistego
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Dwoma nożami rozdrobnić masło na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na kształt koła wielkości formy. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy. Dokładnie wylepić formę i jej boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Foremkę z ciastem wypełnić rabarbarem i posypać cukrem perlistym. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 3 łyżek cukru ( cukier dodajemy na końcu gdy piana stanie się już sztywna). Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://smakowisko.pl/krucha-tarta-z-rabarbarem