Wykonanie
Kostka malinowa to przyjemny, lekki i orzeźwiający deser. Polubią go zarówno dorośli jak i dzieci. Idealny na letnie upały. Prosty i szybki w przygotowaniu, a poza tym pięknie się prezentuje. Zapraszam po przepis.Składniki ( blacha 36 x 26 cm):30 sztuk podłużnych
biszkoptów1 płaska łyżka
kawy zbożowej1/4 szklanki
mleka10-20 sztuk
malin do dekoracjiPianka:600 ml
śmietany 36 %2
galaretki malinowe3 łyżki
cukru pudruMus:1
galaretka malinowa200 g świeżych
malinWykonanie:
Kawę zbożową zalać gorącą
wodą do połowy kubka i dolać
mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na dnie blachy ułożyć
biszkopty i nasączyć je dobrze
kawą ( 2 łyżeczki na jeden
biszkopt).
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej
wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę 36 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać
cukier. Gdy
galaretka zacznie tężeć wlać ją stopniowo do ubitej
śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całość wylać na blaszkę z
biszkoptami i wstawić do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia.Mus:
Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance
wody i odstawić do wystudzenia.
Maliny zmiksować na mus. Gdy
galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch ciasta. Poczekać, aż lekko stężeje i przyozdobić wierzch
malinami. Odstawić do lodówki na około 3 godziny w celu schłodzenia.