ßßß Cookit - przepis na Grillowane polędwiczki z ciepłym vinegretem

Grillowane polędwiczki z ciepłym vinegretem

nazwa

Wykonanie

Polędwica wieprzowa jest uważana za najlepszy kawałek tuszy wieprzowej. Jest bardzo soczysta, krucha i delikatna. Zawiera stosunkowo mało tłuszczu w porównaniu z innymi elementami tuszy. Doskonale nadaje się na befsztyk, filet sauté, stek, rumsztyk, boeuf Strogonow czy do szaszłyków. Zatem zachęcam do eksperymentów z wykorzystaniem polędwicy a dziś zapraszam na grillowane polędwiczki podane z ciepłym sosem vinegrette.
Składniki, 2 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa, około 200 – 230 g
świeżo mielony pieprz
sól morska
oliwa do wysmarowania patelni
Vinegrette:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 szalotka
2 fileciki anchois lub sardynki
2 średnie pomidory
1/2 pęczka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
3 łyżeczki kapar
sól, pieprz
Wykonanie:
Polędwiczkę pokroić na 2 cm kawałki, doprawić solą oraz pieprzem. Patelnię grillową posmarować oliwą, postawić na ogniu i rozgrzać ( jeśli chcemy upiec polędwiczki na grillu należy obtoczyć je w oliwie, a następnie posolić i popieprzyć i upiec na grillu). Na rozgrzaną patelnię włożyć polędwiczki, smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu przez 8 – 10 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie smażenia mięso raz odwrócić. Po upieczeniu patelnię zdjąć z ognia/ polędwiczki z grilla, przykryć mięso folią aluminiową i odstawić polędwiczki na 5 min, aby odpoczęły.
Do rondla wlać oliwę z oliwek wstawić na lekki ogień i delikatnie podgrzewać ( tak aby była tylko ciepła i nie osiągnęła temperatury smażenia). Szalotkę i fileciki anchois/sardynki drobno pokroić wrzucić na oliwę i podgrzewać dalej przez 1-2 minuty. Następnie do rondla dodać przekrojone na pół oliwki i całe kapary. Pomidory umyć, wydrążyć z nich miąższ i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sosu. Rondel zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć.
Polędwiczki wyłożyć na talerze i polać ciepłym sosem, razu podawać.
Źródło:http://smakowisko.pl/grillowane-poledwiczki-z-cieplym-vinegrettem