Wykonanie
Polędwica wieprzowa jest uważana za najlepszy kawałek tuszy wieprzowej. Jest bardzo soczysta, krucha i delikatna. Zawiera stosunkowo mało tłuszczu w porównaniu z innymi elementami tuszy. Doskonale nadaje się na befsztyk, filet sauté,
stek,
rumsztyk, boeuf Strogonow czy do szaszłyków. Zatem zachęcam do eksperymentów z wykorzystaniem
polędwicy a dziś zapraszam na grillowane
polędwiczki podane z ciepłym sosem vinegrette.Składniki, 2 porcje:1 polędwiczka wieprzowa, około 200 – 230 gświeżo mielony
pieprzsól morskaoliwa do wysmarowania patelniVinegrette:1/2 szklanki
oliwy z oliwek1
szalotka2 fileciki
anchois lub
sardynki2 średnie
pomidory1/2 pęczka
natki pietruszki10 czarnych
oliwek3 łyżeczki
kaparsól,
pieprzWykonanie:Polędwiczkę pokroić na 2 cm kawałki, doprawić
solą oraz
pieprzem. Patelnię grillową posmarować
oliwą, postawić na ogniu i rozgrzać ( jeśli chcemy upiec
polędwiczki na grillu należy obtoczyć je w
oliwie, a następnie posolić i popieprzyć i upiec na grillu). Na rozgrzaną patelnię włożyć
polędwiczki, smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu przez 8 – 10 minut, aż
polędwiczki będą miękkie. W połowie smażenia
mięso raz odwrócić. Po upieczeniu patelnię zdjąć z ognia/
polędwiczki z grilla, przykryć
mięso folią aluminiową i odstawić
polędwiczki na 5 min, aby odpoczęły.Do rondla wlać
oliwę z oliwek wstawić na lekki ogień i delikatnie podgrzewać ( tak aby była tylko ciepła i nie osiągnęła temperatury smażenia).
Szalotkę i fileciki anchois/sardynki drobno pokroić wrzucić na
oliwę i podgrzewać dalej przez 1-2 minuty. Następnie do rondla dodać przekrojone na pół
oliwki i całe
kapary.
Pomidory umyć, wydrążyć z nich miąższ i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sosu. Rondel zdjąć z ognia, dodać posiekaną
natkę pietruszki, posolić i popieprzyć.
Polędwiczki wyłożyć na talerze i polać ciepłym sosem, razu podawać.

