ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne kruche ciasteczka migdałowe…

Wielkanocne kruche ciasteczka migdałowe…

nazwa

Wykonanie

Właściwie nie planowałam żadnych ciasteczek na wielkanocny stół, ale Zuzia zobaczyła ciasteczka upieczone przez Martę z Made by Mom and Son i tak długo marudziła, aż wreszcie zagniotłam jej ciasto, żeby też mogła pobawić się w wykrawanie zajączków i kurczaczków.
Ciasteczka są kruchutkie i cudownie maślane. Dodatek mielonych migdałów oraz amaretto nadaje im cudownego aromatu, a kolorowy lukier sprawia, że wyglądają wprost uroczo :) Ja akurat ręki do dekorowania lukrem nie mam, przez co moje dekoracje są bardzo proste, ale wiem, że wiele osób potrafi tworzyć prawdziwe lukrowe dzieła, więc puśćcie wodze wyobraźni i bawcie się dobrze :)
Polecam :)
Składniki na około 30 ciasteczek (w zależności od wielkości foremek):
300g mąki pszennej (może być krupczatka)
100g mielonych migdałów
100g cukru pudru
200g niesolonego masła, pokrojonego w nieduże kawałki
2 żółtka
około 2 łyżek likieru amaretto (możecie zastąpić wodą z kilkoma kroplami aromatu migdałowego)
Dodatkowo:
cukier puder
woda, sok cytrynowy lub białka (jeżeli preferujecie lukier królewski)
dowolne barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę, mielone migdały oraz cukier puder wymieszaj w dużej misce. Dodaj masło oraz żółtka i przesiekaj całość, aż będzie miało konsystencję kruszonki. Dodaj likier lub wodę z aromatem i zagnieć starannie gładkie, jednolite ciasto. W razie czego podsyp delikatnie mąką lub dodaj jeszcze odrobinę wody/likieru.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2 – 3 mm i wycinaj dowolne kształty. Układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, a potem przełóż ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Podczas gdy ciastka stygną, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z odrobiną wody lub soku cytrynowego, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (lukier powinien być dość gęsty, ale wciąż lejący). Dodaj odrobinę barwnika i, posługując się woreczkiem cukierniczym lub papierową tutką, udekoruj ciasteczka.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/04/01/wielkanocne-kruche-ciasteczka-migdalowe