Wykonanie

Właściwie nie planowałam żadnych
ciasteczek na wielkanocny stół, ale Zuzia zobaczyła
ciasteczka upieczone przez Martę z Made by Mom and Son i tak długo marudziła, aż wreszcie zagniotłam jej ciasto, żeby też mogła pobawić się w wykrawanie zajączków i kurczaczków.
Ciasteczka są kruchutkie i cudownie maślane. Dodatek mielonych
migdałów oraz
amaretto nadaje im cudownego aromatu, a kolorowy
lukier sprawia, że wyglądają wprost uroczo :) Ja akurat ręki do dekorowania lukrem nie mam, przez co moje dekoracje są bardzo proste, ale wiem, że wiele osób potrafi tworzyć prawdziwe lukrowe dzieła, więc puśćcie
wodze wyobraźni i
bawcie się dobrze :)Polecam :)

Składniki na około 30
ciasteczek (w zależności od wielkości foremek):300g
mąki pszennej (może być krupczatka)100g mielonych
migdałów100g
cukru pudru200g niesolonego
masła, pokrojonego w nieduże kawałki2
żółtkaokoło 2 łyżek
likieru amaretto (możecie zastąpić
wodą z kilkoma kroplami
aromatu migdałowego)Dodatkowo:
cukier puderwoda,
sok cytrynowy lub
białka (jeżeli preferujecie
lukier królewski)dowolne
barwniki spożywcze (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę, mielone
migdały oraz
cukier puder wymieszaj w dużej misce. Dodaj
masło oraz
żółtka i przesiekaj całość, aż będzie miało konsystencję kruszonki. Dodaj
likier lub
wodę z aromatem i zagnieć starannie gładkie, jednolite ciasto. W razie czego podsyp delikatnie
mąką lub dodaj jeszcze odrobinę wody/likieru.Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2 – 3 mm i wycinaj dowolne kształty. Układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, a
potem przełóż ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.

Podczas gdy
ciastka stygną, przygotuj
lukier.
Cukier puder wymieszaj z odrobiną
wody lub
soku cytrynowego, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (
lukier powinien być dość gęsty, ale wciąż lejący). Dodaj odrobinę barwnika i, posługując się woreczkiem cukierniczym lub papierową tutką, udekoruj
ciasteczka.Smacznego :)

