ßßß
Właściwie nie planowałam żadnych ciasteczek na wielkanocny stół, ale Zuzia zobaczyła ciasteczka upieczone przez Martę z Made by Mom and Son i tak długo marudziła, aż wreszcie zagniotłam jej ciasto, żeby też mogła pobawić się w wykrawanie zajączków i kurczaczków.Ciasteczka są kruchutkie i cudownie maślane. Dodatek mielonych migdałów oraz amaretto nadaje im cudownego aromatu, a kolorowy lukier sprawia, że wyglądają wprost uroczo :) Ja akurat ręki do dekorowania lukrem nie mam, przez co moje dekoracje są bardzo proste, ale wiem, że wiele osób potrafi tworzyć prawdziwe lukrowe dzieła, więc puśćcie wodze wyobraźni i bawcie się dobrze :)Polecam :)
Składniki na około 30 ciasteczek (w zależności od wielkości foremek):300g mąki pszennej (może być krupczatka)100g mielonych migdałów100g cukru pudru200g niesolonego masła, pokrojonego w nieduże kawałki2 żółtkaokoło 2 łyżek likieru amaretto (możecie zastąpić wodą z kilkoma kroplami aromatu migdałowego)Dodatkowo:cukier puderwoda, sok cytrynowy lub białka (jeżeli preferujecie lukier królewski)dowolne barwniki spożywcze (opcjonalnie)Wykonanie:Mąkę, mielone migdały oraz cukier puder wymieszaj w dużej misce. Dodaj masło oraz żółtka i przesiekaj całość, aż będzie miało konsystencję kruszonki. Dodaj likier lub wodę z aromatem i zagnieć starannie gładkie, jednolite ciasto. W razie czego podsyp delikatnie mąką lub dodaj jeszcze odrobinę wody/likieru.Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2 – 3 mm i wycinaj dowolne kształty. Układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, a potem przełóż ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Podczas gdy ciastka stygną, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z odrobiną wody lub soku cytrynowego, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (lukier powinien być dość gęsty, ale wciąż lejący). Dodaj odrobinę barwnika i, posługując się woreczkiem cukierniczym lub papierową tutką, udekoruj ciasteczka.Smacznego :)
