ßßß Cookit - przepis na Babeczki z lemon curd...

Babeczki z lemon curd...

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu miałam ochotę upiec te babeczki, a teraz, gdy zrobiłam po raz pierwszy domowy lemon curd, nie miałam już wymówki ;)
Ekstremalnie cytrynowe i niesamowicie pyszne babeczki, wilgotne i mięciutkie, smaczne nawet bez kremu (choć dla mnie to już by nie było to samo). Szybko się je przygotowuje, co powinno Was dodatkowo zachęcić, a w kuchni pachnie wprost niesamowicie :)
Polecam :)
* przepis z „Make, bake and decorate cupcakes” Nancy Lambert
Składniki na 12 babeczek:
100g miękkiego niesolonego masła
100g naturalnego serka kremowego (np. Philadelphia)
skórka otarta z 1 cytryny
150g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka łyżek kremu lemon curd
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babeczki oprócz mąki i proszku do pieczenia zmiksuj (nic nie szkodzi, jeśli zostaną grudki). Przesiej do misy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj krótko, do połączenia składników.
Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studź na kratce.
Wystudzone babeczki udekoruj lemon curdem. Możesz je też dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/28/babeczki-z-lemon-curdlemon-curd-cupcakes