Wykonanie

Od dłuższego czasu miałam ochotę upiec te babeczki, a teraz, gdy zrobiłam po raz pierwszy domowy lemon
curd, nie miałam już wymówki ;)Ekstremalnie
cytrynowe i niesamowicie pyszne babeczki, wilgotne i mięciutkie, smaczne nawet bez kremu (choć dla mnie to już by nie było to samo). Szybko się je przygotowuje, co powinno Was dodatkowo zachęcić, a w kuchni pachnie wprost niesamowicie :)Polecam :)* przepis z „Make, bake and decorate cupcakes” Nancy LambertSkładniki na 12 babeczek:100g miękkiego niesolonego
masła100g
naturalnego serka kremowego (np. Philadelphia)skórka otarta z 1
cytryny150g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka100g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:kilka łyżek kremu lemon
curdWykonanie:Wszystkie składniki na babeczki oprócz
mąki i
proszku do pieczenia zmiksuj (nic nie szkodzi, jeśli zostaną grudki). Przesiej do misy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj krótko, do połączenia składników.Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studź na kratce.Wystudzone babeczki udekoruj lemon
curdem. Możesz je też dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)