ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna frittata z białą kiełbasą

Wielkanocna frittata z białą kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc zbliża się coraz bardziej. Kulinarne przygotowania w naszych domach niedługo nabiorą tempa. Najczęstszym gościem na naszych stołach w tym okresie jest jajko, często pojawia się również biała kiełbasa. Dziś chciałam Wam zaproponować te dwa tradycyjne produkty w nieco odświeżonej formie.
Frittata to krewna jajecznicy i omletu. Można przygotowywać ją na patelni lub zapiekać w piekarniku. Ilość wariacji smakowych jest chyba nieograniczona. Do frittaty często dodaje się warzywa, wędliny lub ser. W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na moją ulubioną frittatę z warzywami . Teraz przedstawiam Wam wielkanocną frittatę z białą kiełbasą.
Potrzebne będą:
8 jajek
2 białe kiełbaski
50g suszonych pomidorów
50g tartego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 o C. Zagotowujemy wodę, wyłączamy palnik i we wrzątku moczymy kiełbaski przez 5-10 minut. Następnie kiełbasę oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce.
Do dużej miski wbijamy 8 jajek, roztrzepujemy i łączymy z kiełbasą, serem i pomidorami. Całość wlewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez ok.30 min. (aż jajka się zetną).
Potrawę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2014/04/wielkanocna-frittata-z-biaa-kiebasa.html