ßßß
Wielkanoc zbliża się coraz bardziej. Kulinarne przygotowania w naszych domach niedługo nabiorą tempa. Najczęstszym gościem na naszych stołach w tym okresie jest jajko, często pojawia się również biała kiełbasa. Dziś chciałam Wam zaproponować te dwa tradycyjne produkty w nieco odświeżonej formie.Frittata to krewna jajecznicy i omletu. Można przygotowywać ją na patelni lub zapiekać w piekarniku. Ilość wariacji smakowych jest chyba nieograniczona. Do frittaty często dodaje się warzywa, wędliny lub ser. W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na moją ulubioną frittatę z warzywami . Teraz przedstawiam Wam wielkanocną frittatę z białą kiełbasą.
Potrzebne będą:8 jajek2 białe kiełbaski50g suszonych pomidorów50g tartego żółtego serasól, pieprzPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 o C. Zagotowujemy wodę, wyłączamy palnik i we wrzątku moczymy kiełbaski przez 5-10 minut. Następnie kiełbasę oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce.
Do dużej miski wbijamy 8 jajek, roztrzepujemy i łączymy z kiełbasą, serem i pomidorami. Całość wlewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez ok.30 min. (aż jajka się zetną).Potrawę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.