Wykonanie

Wielkanoc zbliża się coraz bardziej. Kulinarne przygotowania w naszych domach niedługo nabiorą tempa. Najczęstszym gościem na naszych stołach w tym okresie jest
jajko, często pojawia się również
biała kiełbasa. Dziś chciałam Wam zaproponować te dwa tradycyjne produkty w nieco odświeżonej formie.Frittata to krewna jajecznicy i omletu. Można przygotowywać ją na patelni lub zapiekać w piekarniku. Ilość wariacji
smakowych jest chyba nieograniczona. Do frittaty często dodaje się warzywa,
wędliny lub
ser. W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na moją ulubioną frittatę z warzywami . Teraz przedstawiam Wam wielkanocną frittatę z
białą kiełbasą.

Potrzebne będą:8
jajek2
białe kiełbaski50g
suszonych pomidorów50g tartego
żółtego serasól,
pieprzPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 o C. Zagotowujemy
wodę, wyłączamy palnik i we wrzątku moczymy
kiełbaski przez 5-10 minut. Następnie
kiełbasę oraz
suszone pomidory kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce.


Do dużej miski wbijamy 8
jajek, roztrzepujemy i łączymy z
kiełbasą,
serem i
pomidorami. Całość wlewamy do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez ok.30 min. (aż
jajka się zetną).Potrawę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
