ßßß
            
        
Jeśli brakuje Ci pomysłu na jutrzejszy obiad proponuję paprykę faszerowaną . W sklepach jest teraz duży wybór papryk. Przygotowanie tego dania jest łatwiejsze niż robienie gołąbków, a na talerzu wygląda bardzo efektownie.Potrzebne będą:6 papryk450g mięsa mielonego130g ryżu1 cebula50g żółtego startego sera1 łyżeczka słodkiej wędzonej paprykipieprz0,5 szklanki bulionuRyż gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Mięso smażymy 10 minut, cały czas mieszając, aby nie uległo zbryleniu, przekładamy je do miski. Na tłuszczu wytopionym z mięsa podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Mięso, cebulę, paprykę wędzoną, ryż, ser i pieprz mieszamy razem.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki i usuwamy nasiona. Napełniamy je farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego na dno nalewamy bulion (lub wodę). Pieczemy ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 o C. Dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.
Dopełnieniem tego dania będzie wino. Ja wybrałam wino czerwone półwytrawne Celebro Italy www.facebook.com/KlubCelebro
