Wykonanie
Boże Narodzenie było na tyle dawno temu, że niedługo zaskoczy nas Wielkanoc. Z okazji zamiłowania do gotowania i braku umiejętności pod choinkę od Dziadka dostałam książkę kucharską i taka ze mnie gapa, że dopiero teraz udało mi się ją otworzyć.Przejrzałam i testowanie przepisów "Kuchni Sióstr Sercanek" postanowiłam rozpocząć od przystawek, a konkretnie od zapiekanych
jajek.

Z takim pomysłem na
jajko spotkałam się po raz pierwszy i bardzo mnie zaciekawił. Składniki podobne do jajecznicy, przygotowanie równie proste, a efekt na talerzu dużo ciekawszy.

Potrzebne będą (porcja dla jednej osoby):1
jajko1
bułka kajzerka2-3 łyżeczki
mleka1/2 łyżeczki
masła oraz niewielka ilość do wysmarowania naczynia żaroodpornegocienki plasterek
pomidoragarść
startego sera żółtego (ja użyłam
mozzarelli do pizzy)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:ścinamy wierzch
bułki i wydrążamy środek (przy pomocy łyżeczki)wnętrze
bułki nasączamy
mlekiemnaczynie żaroodporne smarujemy
masłem i układamy w nim
bułkęzaczynamy ją napełniać na dno dając kawałeczek
masłapóźniej plaster
pomidora, w tym miejscu proponuję dodać pierwszą porcję
soli i
pieprzunastępnie wybijamy
jajko i wlewamy je do
bułki, trzeba to robić ostrożnie, ponieważ przy małych bułkach i dużych jajkach
białka może być za dużo i zacznie się wylewać, najlepiej dobrać rozmiar
jajek do rozmiaru
bułek ;)

ponownie solimy i
pieprzymyposypujemy
serem
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 o C (siostry zalecają pieczenie w prodiżu, według informacji jakie udało mi się znaleźć rozgrzewa się on właśnie do takiej temperatury) pieczemy aż
ser się zrumieni, a
białko zetnie, ok.15min i gotowe



Smacznego ;)AKTUALIZACJAPonieważ dotarły do mnie głosy od osób, które postanowiły to danie zrobić, że
bułka była twarda, a
jajko się nie ścięło wyjaśniam: owszem
bułka zrobi się twarda, dlatego spożywamy danie nożem i widelcem, natomiast zanim zakończymy pieczenie musimy
mieć pewność, że
białko jest ścięte, najlepiej podejrzeć to lekko odginając pokrywę
sera. Mój piekarnik piecze mocno, jeśli u Ciebie po 15min
białko nie jest ścięte wydłuż czas pieczenia.