ßßß Cookit - przepis na Śniadanie nie musi być nudne, czyli jajka zapiekane

Śniadanie nie musi być nudne, czyli jajka zapiekane

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie było na tyle dawno temu, że niedługo zaskoczy nas Wielkanoc. Z okazji zamiłowania do gotowania i braku umiejętności pod choinkę od Dziadka dostałam książkę kucharską i taka ze mnie gapa, że dopiero teraz udało mi się ją otworzyć.
Przejrzałam i testowanie przepisów "Kuchni Sióstr Sercanek" postanowiłam rozpocząć od przystawek, a konkretnie od zapiekanych jajek.
Z takim pomysłem na jajko spotkałam się po raz pierwszy i bardzo mnie zaciekawił. Składniki podobne do jajecznicy, przygotowanie równie proste, a efekt na talerzu dużo ciekawszy.
Potrzebne będą (porcja dla jednej osoby):
1 jajko
1 bułka kajzerka
2-3 łyżeczki mleka
1/2 łyżeczki masła oraz niewielka ilość do wysmarowania naczynia żaroodpornego
cienki plasterek pomidora
garść startego sera żółtego (ja użyłam mozzarelli do pizzy)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
ścinamy wierzch bułki i wydrążamy środek (przy pomocy łyżeczki)
wnętrze bułki nasączamy mlekiem
naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim bułkę
zaczynamy ją napełniać na dno dając kawałeczek masła
później plaster pomidora, w tym miejscu proponuję dodać pierwszą porcję soli i pieprzu
następnie wybijamy jajko i wlewamy je do bułki, trzeba to robić ostrożnie, ponieważ przy małych bułkach i dużych jajkach białka może być za dużo i zacznie się wylewać, najlepiej dobrać rozmiar jajek do rozmiaru bułek ;)
ponownie solimy i pieprzymy
posypujemy serem
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 o C (siostry zalecają pieczenie w prodiżu, według informacji jakie udało mi się znaleźć rozgrzewa się on właśnie do takiej temperatury) pieczemy aż ser się zrumieni, a białko zetnie, ok.15min i gotowe
Smacznego ;)
AKTUALIZACJA
Ponieważ dotarły do mnie głosy od osób, które postanowiły to danie zrobić, że bułka była twarda, a jajko się nie ścięło wyjaśniam: owszem bułka zrobi się twarda, dlatego spożywamy danie nożem i widelcem, natomiast zanim zakończymy pieczenie musimy mieć pewność, że białko jest ścięte, najlepiej podejrzeć to lekko odginając pokrywę sera. Mój piekarnik piecze mocno, jeśli u Ciebie po 15min białko nie jest ścięte wydłuż czas pieczenia.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/03/sniadanie-nie-musi-byc-nudne-czyli.html