Wykonanie
Nareszcie można zjeść
chipsy! Tak, zrobione są z warzyw i możemy się nimi opychać do woli. Nie zawierają, tak jak
chipsy dostępne w sklepie, np. BHT, rakotwórczego konserwantu. Nie ma też w nich tłuszczy trans, które sprawiają, że
chipsy chrupią, ale w tym samym czasie wpływają na powstawanie chorób układu krążenia. No i oczywiście zawierają mniej
soli.Składniki:
cukinię i słodki
ziemniak, pokrojone w cienkie plasterki
sól,
pieprz cayenne, wędzona
papryka chipotle (opcjonalnie)„Chipsy” możemy doprawić ulubionymi
przyprawamiolejWarzywa solimy, odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie wycieramy z warzyw sok ręcznikiem papierowym. Obtaczamy cienką warstwą
oleju, solimy i dodajemy
przyrawy.Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 225-250 F (110 -130 C) ok. 2 godzinTakie
chipsy możemy wykonać także z innych warzyw, np. z
marchewki.Smakują najlepiej tuż po upieczeniu.

Foto M.Bojko