Wykonanie
Uwielbiam! Moje nieodłączne skojarzenie z początkiem studiów, kiedy pod koniec miesiąca zamiast normalnego obiadu mogłam pozwolić sobie co najwyżej na zapiekankę z
serem i
pieczarkami po 1.20zł (!!!) w barze
mlecznym – torunianie wiedzą o czym mówię:) Teraz też czasem łakomię się na zapiekanki, ale częściej takie robione własnoręcznie w domu. Pakuję wtedy na nie tyle
sera i
pieczarek, ile się tylko zmieści, dodaję sporo
ketchupu i zastanawiam się, czy nie otworzyć własnej „zapiekankowni”:)Co nam będzie potrzebne: (na 4 zapiekanki)– 2 podłużne
bułki– opakowanie
pieczarek (500g)–
olej do smażenia ok 3-4 łyżki–
sól,
pieprz– starty
żółty serPrzygotowanie:
pieczarki myjemy dokładnie i kroimy na niezbyt duże plasterki (można wcześniej oddzielić nóżki od kapeluszu i kroić osobno) na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
pieczarki, wsypujemy szczyptę
soli i
pieprzu i smażymy, tak długo, aż
woda, którą puszczą
pieczarki, wyparuje (na koniec smażenia sprawdzamy jeszcze czy
pieczarki są dobrze przyprawione, jeśli trzeba dosypujemy
soli i
pieprzu)
bułki kroimy wzdłuż na połowę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na
bułki kładziemy podsmażone
pieczarki i posypujemy dużą ilością
startego serawkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200ºC i pieczemy aż
ser się ładnie rozpuści, a
bułki przyrumieniąpodajemy z
ketchupem lub posypujemy
ziołami, co kto lubi:)Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments